Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera :)

Wednesday, December 21, 2011

There is Problem Cloning in Our Life

Masalah o masalah.. problem bla3..
Makin anjak usia, makin berkenalan dengan masalah.

Selalu kita anggap kesusahan tu masalah walhal itu cabaran untuk buat kita kuat.

Paling sempoi bila kita jumpa dengan orang yang berdepan situasi sama. Aku rasa sebabnya, there is problem cloning in our life. 

Mungkin ada yang cepat dan terkemudian timeframe dia. Situasinya seakan-akan. Bila rasa tu terluah, kita berkongsi rasa yang sama sebenaqnya, yang xcukup untuk diterjemah dalam bahasa atau suara.

Sebab tu bila kita rasa terbeban dengan hidup, bukan kita sorang ja yang lalui benda tu. Terimalah dengan hati yang penuh.. yang sedia terima apa saja kemungkinan.




● ─ ●
sentiasa merasakan jiwa itu kuat biarpun ada saat ia lemah tertewas dlm pertarungan perasaan.

hey come on! you are strong.

Sunday, December 18, 2011

Haluan.. Tabek Spring!


CONGRATULATION to 2nd prize and BEST actor :))

Ni la member2 kelas aku yang susah senang bersama-sama. Ada lagi dua tahun setengah berbaki untuk belajar, bergaduh, bersuka, berduka, dan bertension bersama.. haha.. keep it up!

Friday, December 9, 2011

Locking Up The Pain



Yang jauh itu WAKTU

Yang dekat itu MATI

Yang besar itu NAFSU

Yang berat itu AMANAH

Yang mudah itu BERBUAT DOSA

Yang panjang itu AMAL SOLEH

Yang indah itu SALING MEMAAFKAN


● ─ ●
moga ia menjadi penemanmu dalam solat-solat malam mendekati cintaNYA...

Thursday, December 8, 2011

Pesan Abang


Adikku muda remaja
Awasi bila melangkah
Wajahmu manis bak gula
Pasti ramai yang tergoda

Tidak dilarang kau bersuka
Asal tahu kan batasnya
Jangan sampai adik terlupa
Harapan dan cita-cita

( Korus )
Ibu dan ayah
Menaruh harapan
Agar kau berjaya
Di hari kemudian

Bila tiba waktu petang
Dari sekolah kau pulang
Bergalas buku di pinggang
Siapa lihat pasti tertawan

Adik masih bersekolah
Awas segala dugaan
Adik kan ambil periksa
Agar senang masa depan

Tumpukan perhatian
Dengan sepenuhnya
Serahkan selainnya
Kepada yang esa

Bila adik telah berjaya
Abang kan turut gembira
Tapi andai sebaliknya
Jangan kau rasa kecewa
Sekali adik terkandas
Bukan untuk selamanya
Dihati sematkan pesanan
Ingat abang tetap sayang...

● ─ ●
serahkan selainnya kepada yang Esa. sekali adik terkandas bukan untuk selamanyaaa~ lalala

Monday, November 28, 2011

When We Don't Know What We Don't Know

Dalam bahasa mudah, kita tak tahu apa yang kita tak tahu :P
Macam tula hidup seorang pelajar..:D macam sarkastik tapi hakikat.

Abang aku penah cakap,

"As a student, you are allowed to do mistakes,"

Jadi kuat untuk terima apa saja orang kata atas kesalahan kita, jadi rendah diri untuk terima segala teguran. Melakukan kesalahan tu biasa, mengulang kesalahan juga biasa. Tapi ada improvement lah :)) Ada petanda baik bila kita mula 'sedar diri' yang kita ni, xtahu banyak benda. hehe..

Dalam menuntut ilmu, selalu kita berhadapan situasi "kita xtahu apa yg kita xtahu"..

Em......?


BLURR~

Banyak2 lah berdoa agar diberi petunjuk kerana ilmu tu penyuluh. Moga hati kita lapang untuk menjadi singgahsana ilmu yang menerangkan jalan kita. Amin :)


● ─ ●
musim test berlalu diganti dengan musim exam..hee :P

Saturday, November 19, 2011

Hope for the BEST.. Prepare for the WORST

Kehidupan yang kita tempuh menyimpan rahsia masa depan kan? Kita tak tahu apa yang kita akan hadapi walaupun satu saat kehadapan.

Apa yang kita boleh buat, selalu buat, cuma berharap dan bersedia. Pengalaman yang lepas2, dah berlalu tanpa boleh diulang. Untuk terus bahagia, lapangkanlah hati kita..:))

Sejuk, beku.. tapi perjalanan tetap harus diteruskan.
Bila kita dah bersedia untuk kemungkinan yang paling mengecewakan, kita layak untuk tanam harapan yang tinggi melangit dalam doa, usaha dan tawakal :)


● ─ ●
bukan satu kesalahan untuk berharap, bukan satu kegagalan bila harapan tak terlaksana. :P

Monday, November 14, 2011

Mempersoalkan Kejujuran

Mempersoalkan nilai kejujuran seseorang..adalah sesuatu yang merosakkan hati. Andai dibina perasaan buruk sangka yang sebegitu, membusuklah hati di kemudian hari.


berburuk sangka buta2 rosakkan diri..

Kita terkadang seolah-olah berperilaku seperti manusia yang super perfect. Menuding kesalahan pada dia dan dia..takut mengaku kesalahan diri. Boleh tak kita istilahkan keadaan tu sebagai pengecut dalaman? Hahah :P

Angkuhnya kita sampaikan mempersoalkan kejujuran orang.

"Macam tak jujur ja.."
"Macam tak ikhlas ja.."

Tak sedar rasanya, apa yang diungkapkan tu mengguris hati yang benar2 jujur dan ikhlas. Kejam kan. Tu la padahnya sikap buruk sangka yang suka mempersoalkan kejujuran orang.


● ─ ●
bagus untuk berterus terang. tapi lebih bagus diam daripada menyimbah bau longkang dalam mulut sendiri:P lebih bagus juga mendidik hati supaya berbaik sangka kena pada tempatnya :))

Sunday, October 30, 2011

Menunggu dan Ditunggu



di sini aku masih sendiri
merenungi hari-hari sepi
aku tanpamu, 
masih tanpamu

bila esok hari datang lagi
ku coba hadapi semua ini
meski tanpamu oooh meski tanpamu

bila aku dapat bintang yang berpijar
mentari yang tenang bersamaku disiniku 
dapat tertawa menangis merenung
di tempat ini aku bertahan

suara dengarkanlah aku
apa kabarnya pujaan hatiku
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya
suara dengarkanlah aku
apakah aku slalu dihatinya
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

kalau ku masih tetap disini
ku lewati semua yang terjadi
aku menunggumu, aku menunggu
suara dengarkanlah aku
apa kabarnya pujaan hatiku
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

suara dengarkanlah aku
apakah aku ada dihatinya
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya


● ─ ●
belajarlah menerima setiap yang mendatang dan yang pergi dengan hati terbuka :)) 





Bila Semangat Tersungkur.. SABAR dan DOA Masih Mampu Mendaki..

Status yang baru aku post kat fb. Aku cuma nak berkongsi. Aku tahu yang ramai individu macam aku. Terkadang perasaan Loser tu kuat. Tapi biarlah kali ni kali terakhir dalam hidup aku untuk menikmati perasaan loser yang melampau.

Perasaan ni tak boleh dikurung sendiri. Kalau kita biar dia melarat, badan kita binasa. Percaya lah, yakin dengan diri sendiri! :) Lawan secara lembut tetapi hakikatnya keras dan tegas.

Jangan biar perasaan loser tu terbuai dalam ruang jiwa terlalu lama. Ruang tu khas untuk cinta pada pencipta, rasul, sesama manusia dan tempat bersinarnya cahaya ilmu.

Kejamlah bagi kita untuk menyempitkan ruang itu dengan kekecewaan yang tiada penyudah.

Ya, aku tak nafikan ia datang sendiri, semangat bagai tersungkur. Carilah punca, mungkin terlalu banyak berbuat dosa =.=



● ─ ●
binalah semula 'kekuatan' dengan SABAR dan DOA, dalamnya terkandung ketenangan, harapan dan senyuman. biarlah yang lalu tu berlalu jauh meninggalkan, tidak lagi berulang :) InsyaAllah..

Wednesday, October 19, 2011

Sometimes When We Touch

Tak perlu takut untuk menjadi seorang yang jujur. Terutama jujur pada diri sendiri.

Somentimes when we touch...
The honesty too much...
And I have to close my eyes...and hide...
-Dan Hill-

Jujur tak bermakna kita kena luahkan segala yang kita nak, yang kita yakin. Bagi aku, diam yang kena pada tempatnya juga adalah sebahagian dari kejujuran. 

There should not be LEVEL of honesty, it is just HONESTY


Takdak maknanya kejujuran apabila segala yang terluah dari hati kita memudaratkan orang lain. Jadilah jujur dalam bersahabat, dalam menuntut ilmu dan berbakti.


● ─ ●
terasa kesal akan kata2 kusut yang terluah. bukankah lagi manis jika disimpan kemas? moga tidak berulang =.=  


 

 

Monday, October 17, 2011

Engkau yang kuSayang Segenap Zarah

Buatmu, dariku~

Dua dari kanan


Engkau yang kusayang segenap zarah,
Dulunya tegap berdiri,
Bertani di ladang harapan,
Mengatur benih terpilih,
Tulus tiada sangsi,
Menyiram embun berbaja cinta.

Moga suatu masa..
Sinarnya tumbuh tidak menyilau, 
Putiknya kembang tidak merajuk,
Hasilnya manis.. menawan jiwa.

Sepertiga abad berlalu,
Detik masa berlalu sunyi,
Buatmu terbeku diruang kenangan,
Sesekali menoleh sayu,
Ke jalan lecak berselirat,
Yang pernah kauredah gagah,
Bersama kebanggaan hasil tuaian,
Habis kuyup kecelaruan,
Mungkin terbelok di tengah jalan.

Siapa sangka,
Hangat airmatamu,
Bergenang disudut tenungan,
Tidak terpaling oleh siapapun,
Mengalirnya sejurus hati berguruh,
Esakannya bisu ditenggelam renyai kecewa.

Kukira siraman hujan bisa menyejukkan,
Namun rekahan kemarau juga yang kelihatan. 

Engkau yang kusayang segenap zarah,
Masih teguh berdiri,
Bersama sepintal harapan samar, 
Terkadang perit rasa menyengat,
Angkara urat2 lusuh barangkali,
Datangnya silih berganti,
Meyukat kekebalan diri.

Doaku wahai insan yang kusayang,
Moga segenap zarah hidupmu,
Terisi cinta abadi,
Subur dalam ketaatan dan penyerahan,
Redha bersyairkan gurindam takdir,
Bersabar menuju bahagia dunia dan selepasnya.

Harapku wahai insan yang kusayang,
Biarpun semua tuaianmu rosak malah hapak,
Usah engkau sembamkan salah atas dirimu,
Kuatkanlah yakinmu,
Tidak diberikan olehNya dugaan yang sia2,
Pasti terselit hikmah rahsia.
1.59 a.m
● ─ ●
Kuterlalu rindukan keriangan dimatamu........





Friday, October 14, 2011

Yes.. We Met =P

Almost perfect :) Aku doakan dia dapat capai cita2 practical kat Australia and grad with flying colors. Amin.....:)


● ─ ●
Idz, tqvm for teh ais..haha :P





Kempen Minum Susu

Waktu form 1, aku mula belajar minum susu tepung. Sedap dan lazat.. hee :) Sejak tu, susu panas jadi minuman yang lazat untuk aku sebelum tidur kat asrama. "Dutch Lady Madu"

Sedapnyaa!

Tapi tu xleh lawan susu yang kuteguk dari tubuh ibuku saat aku mula lihat dunia. "Susu Cap Gantung" :P

Dari sudut immunity, kandungan colostrum dalam susu ibu berfungsi menguatkan ketahanan tubuh bayi, dengan syarat diberi dalam tempoh setahun, dua tahun semasa proses pembentukan imun badan. Subhanallah.

Kepada bakal2 ibu, do breastfeeding :) tegukan kasih sayang akan mengalir sama masuk ke dalam tubuh bayi kita nanti. Jangan fikir sebab nak elak breast cancer sahaja..bunyi macam pentingkan diri sendiri.

Tapi kalau dah sibuk kerja, apa boleh buat. Waktu pagi dan malam saja la baby dapat "Susu Cap Gantung".. :P


● ─ ●
lama tak minum susu panas2. tadi dapat. Alhamdulillah, nikmat2 :)) 





Wednesday, October 12, 2011

Melangkah Pakai Kaki

Setiap dari kita punya impian dan cita2. Walaupun tak tinggi melangit, pasti tetap ada walaupun sedikit. Entah dari mana datangnya ilham dan keinginan tu kan.. Tiada yang mustahil dalam ber'impian' :)

Soalnya, ramai yang cuma mederap langkah pakai angan-angan dan keinginan hati. Sampai bila pun takkan sampai sebab kesudahannya bukan tindakan yang bermakna.

move!


Melangkahlah pakai kaki. Kaki yang berkasut. Pada daratan yang tepat :) Makin kehadapan tanpa melupakan yang di 'belakang' yang telah memberi seribu pengajaran.

On the way.. kalau nampak traffic light 'tangguh', abaikan..tak perlu berhenti. Mungkin tu cuma bayangan alasan dan sikap malas :P

● ─ ●
tetaplah di jalan yang lurus... :)



Monday, October 10, 2011

Flexible

Zaman kecik2 masa nak dekat exam UPSR, PMR, SPM.. Satu hari tu mesti pihak sekolah ada buat sesi motivasi yang ada latihan dalam kumpulan (LDK). Pengisian program macam tu tak sah lah kalau xdapat satu A4 paper, disuruh lukis satu objek yang melambangkan diri kita. kan2? hahah :P

Aku suka lukis gunung2.. nak bajet yang betapa tetapnya pendirian diri. :D tak kurang yang lukis api, bunga, bintang, payung. Bila pikiaq balik sekarang, semua elemen tu ada dalam diri kita, cuma perlu ditonjolkan banyak atau sedikit bersesuaian dengan masa.

tarik......


Kalau lukis getah? flexible uh... tapi x tepat jugak sebab getah lama, kurang elastic dah. Maksudnya, kita semua tak sempurna, xdak satu benda pon yang dapat disimbolkan dengan sempurna untuk describe sifat manusia.

Beradablah sebaik mungkin, kena pada tempatnya. Jadilah flexible dengan ruang dan keadaan, InsyaAllah kerja jadi mudah :)

● ─ ●
flexible macam mana pon, soal agama, maruah dan kehormatan tak boleh main2 :]




.

Thursday, October 6, 2011

Cukup Indah

lagu lama.. tapi still sweet2..


Tak pernah aku jauh darimu
Meninggalkan cinta kita
Tak pernah aku meluka hatimu
Perasaan dan jiwamu
Segalanya telah ku serah
Hanya engkau terindah

Hanya kerna kau yang cukup indah
Untuk dimiliki dan untuk dicintai
Ku tahu kau mahu ada di hati
Untuk didampingi untuk disayangi
Tiada yang lain selain dirimu
Kekal tinggi di hatiku
Tiada pengganti yang mampu ku cari
Yang secantik diri kamu
Cinta ini untuk dirimu
Rasa ini untukmu

Hanya kerna kau yang cukup indah
Untuk dimiliki dan untuk dicintai

aku penah baca satu ayat yang bunyinya lebih kurang macam ni,

 Lelaki yang paling bertuah ialah yang mendapat cinta pertama seorang wanita....
       Wanita yang paling bertuah ialah yang mendapat cinta terakhir seorang lelaki.....


Macam mana tu? :) Ini cinta pada manusia lah.. tapi yang pasti, selagi sebuah ikatan yang terbina itu kekal dalam kasih sayang dan rahmatNya, awak adalah orang yang paling bertuah! Kasih sayang tu sifatnya lembut dan halus, maka pupuklah ia dengan penuh kelembutan dan kehalusan.

Tak mustahil untuk lukakan orang yang kita sayang walaupun kita dah hundred percent berwaspada dengan tindakan kita. Begitu jugak dia. Vice versa. Manusia xkebal dari berbuat salah. Jika ikhlas menyayangi, pasti ikhlas memaafi.

FORGIVENESS
is not something we do for OTHER PEOPLE 
we do it for OURSELVES 
to GET WELL and MOVE ON
-anonymous-


● ─ ●
forgiven :)



Silent Gift

Abang aku penah cakap pasal teori masalah.
Kalau kita dah tau masalah tu x boleh setel... kenapa nak risau? dah memang x boleh setel. Relaks lah.
Kalau kita dah tau pulak yang masalah tu boleh setel.. kenapa nak kisah? nanti setel la.
Positif kan?

Yang selalu kita dengar lagi, "sharing problems, halves the problems". Betul jugak tu tapi terpulanglah pulak kat tempat sharing tu. Silap haribulan, tripled the problems pulak. Please be very careful. Terkadang gelojoh hati tanpa peta aqal sering membawa ke lorong sesat yang mungkin tiada simpang kembali.

Mendapat sahabat yang ikhlas, jujur dan amanah dalam perhubungan sebenarnya bagiku silent gift yang paling best. Bersyukurlah jika awak ada, walaupun seorang. Mungkin golongan macam ni wujud cuma 1 dalam 10 orang.


Ikhlasnya seorang sahabat, menitip doa tanpa dipinta..
Jujurnya seorang sahabat, mengucap pesan saat alpa..
Amanahnya seorang sahabat, menggenggam padu keaiban dirimu..
Mereka bukanlah pengiring sepanjang jalan..
Kadang bertemu, seringkali berjarak beribu batu..
Pertemuan itu indah..
Biarpun terjadi dalam genangan airmata..
Ia sangat bermakna..
Beban terasa lenyap bersama hela yang hangat..


speechless

 ● ─ ●
semoga diberi kekuatan olehNya.. amin~ 


.

Wednesday, October 5, 2011

Sekian Lama...

Beberapa purnama lamanya blog ni sunyi sepi, sekadar mentadak innocent yang setia ber'posing' di sudut tepi kanan menghiasi suram suasana. Hahah :P

Jujur. Sedikit janggal untuk aku kembali menulis. Ceh. Bunyi macam penyair yang turun dari gunung ja..:P 

Selamat kembali menulis!

Banyak benda dah berubah. Banyak jugak benda yang aku dapat belajaq. Rasa hati yang hancur, suka, keliru, semua macam rojak dan gado2, bersilang2 bercampur baur. Moga ia sembuh dengan baik meskipun xsesempurna yang asal.  



● ─ ●
special thanks to NUMIE :)




Friday, April 15, 2011

Segak Vs Elok

Apabila anak yang dibesarkan membesar sebagai teruna dan dara, golongan ibu-ibu pon mula lah nasihatkan soal jodoh dan masa depan. Memang takkan lari lah.

Aku tak terkecuali. Satu benda yang mak aku nasihatkan tentang jodoh, yang lekat sampai sekarang, soal segak vs elok.

"Mak nak cari yang elok.. bukan yang segak ja,"
Elok kat sini merujuk pada akhlak dan yang segak tentulah paras rupa. Jadinya, bukan paras rupa yang dipandang tetapi akhlak yang menghiasi lebih diteliti.

Rupa tu tak boleh nak ubah dah. Allah Maha Adil. Bersyukurlah dengan nikmat yang Allah bagi. Bila-bila masa ja Allah boleh tarik balik. Cumanya, akhlak boleh ubah. Caranya mudah, contohi akhlak Rasulullah. Nampak simple, tapi berusahalah untuk beristiqamah sebab bukan senang nak senang.

Percaya cakap aku, yang menjadikan seseorang tu segak adalah akhlak yang baik. Indah akhlaknya, indah jugalah rupanya dipandangan mata. Sejuukkk mata memandang. Bak kata bapak aku, "muka rezeki..."



● ─ ●
soal kawen mawen ni..bukan sekadar percantuman dua hati semata2 tapi silaturahim dua keluarga :)


kalau pakej segak n elok? em.. besederhanalah :P

Wednesday, April 13, 2011

Um Malásia

Hehe...aku takda masalah dengan 1 Malaysia sebab bagi aku, ni salah satu simbol perpaduan.

BERSEKUTU BERTAMBAH MUTU


Kebersamaan kita dalam konsep 1 Malaysia ialah pada semangat cinta akan tanah air, sayangkan negara, dan semangat kekitaan(takda bezanya antara kaum). Semua kita sama. Semua ada TANGGUNGJAWAB untuk membela negara sebab kita berkongsi negara yang sama. Walaubagaimanapun, Melayu tetap tuan rumah.  Perkara 153 sikit pon takkan terjejas. Biarlah kita duduk, berdiri, baring sekalipun sama rendah, tinggi dan terlentang, hak kita takkan tergugat andai pemimpin bijak menepis setiap helah dan tegas dalam berkeputusan.

Hakikatnya, hak kita tetap macam tu, jangan gelabah tak tentu pasal. Cuma! ada segelintir bangsa lain yg tak puas hati dgn hak tu, yang nak disama ratakan jugak(melampau). Tapi tu takda kena mengena dengan konsep perpaduan 1 Malaysia ni kan. Kesian gak aku ke pemimpin tu, niat nak satukan pemikiran rakyat dalam bermasyarakat, dikaitkan itu ini pulak.

Kita tuan rumah meh. Takkan senang2 nak bagi hak asal kat orang. Mungkin ada generasi moden berpendapat, apalah sangat hak tu, siapa usaha dia dapat. Ceh! Ingat, setiap dari kita dilahirkan dalam satu puak(bangsa). Tu memang fitrah dah. Bukankah jadi tanggungjawab untuk kita membela bangsa kita? Bangga dengan bangsa kita? Tu sebab hak tu kita kena pertahankan. Tanah ni milik nenek moyang kita dulu taw. Betapa moyang moyet kita sanggup tahan dada sebagai benteng negara, siap bertumpahan darah untuk harga sebuah kedaulatan negara. Kita kena sedaq kepentingan tu semua! 

Tapi dalam masa sama, Perpaduan tetaplah harus berbunga mekar dalam masyarakat berbagai etnik hari ni. Bagi aku, konsep ni sesuai untuk dipupuk. Apa-apa pon, jati diri kita sebagai orang melayu kena tetap kukuh. Usaha membangunkan diri dan bangsa harus tetap bernyala. 


Jadi apalah dosanya konsep perpaduan ni bertapak dalam jiwa rakyat Malaysia? 
Apalah salahnya kita berkongsi nikmat keharmonian bersama2?

Benda simple macam ni pon nak jadi masalah. Kondem orang nombor satu. Telunjuk tak pernah bengkok. Soalnya mudah ja.. bila kita membenci sesuatu, benda wangi macam manapun akan busuk. Oleh sebab kita mencari kesalahan, jadi kesalahan jugalah yg kita temukan. Awak takut konsep ni mengapa-apakan hak bumiputera? Nak suruh bersatu padu ja pon.. Em..

Yang aku tak berkenan cuma 'salam 1 Malaysia'

mungkin terbawa2 dari istilah

~ salam perkenalan
~ salam perpisahan
~ salam rindu bersalut madu
~ salam peluk cium guling2
~ salam sayang dari perantauan.

Kan lagi manis, sebut Assalamu'alaikum wbt. Padat maknanya :)



● ─ ●
maksud yang aku nak sampaikan bukan pro atau anti kerajaan sebab belum cukup umo mengundi :P sekadar pendapat.


atas tu bahasa potugis. harap maklum. 

Monday, April 11, 2011

Si Pokok :)



Si pokok,
dari atas sampai bawah..
semua hijau..
dah macam pokok bergerak..
ceria dan menceriakan..
tolong kekal sampai bila-bila :P


thank you~

Saturday, April 9, 2011

Mati Hidup Semula

Kematian itu pasti.
Bukan hanya jasad malah hati.

Matinya jasad terpisah oleh roh.
Matinya hati..
Bila jiwa terasa kosong.
Tiada roh pengabdian yang sejati.



Ya Allah, penuhilah hati kami dengan rasa cinta kepadaMu, kepada kekasihMu nabi Muhammad SAW dan juga cintakan ilmuMu ya Allah =.=

............

Pagi tadi.. aku dengaq lagu negeri pulau pinang kat jeti,
last time aku dengaq masa kat high school dulu..haha sampai rumah dengaq ayam berkokok.. bahagia nya~


● ─ ●
tima kaseh banyak auf n mirza :)

Thursday, April 7, 2011

Nikmat








Segala yang dihasrat
tapi tak didapat
adalah nikmat
yang paling padat.





A. SAMAD SAID


● ─ ●
fuh~
apa2 pon, 'berusahalah'


Wednesday, April 6, 2011

Berkorban Sampai Terkorban

Lama pulak rasanya tak berblog :P






Inilah dia tajuk yang dinanti2kan. Post lepas, aku dah berbesar hati kongsi favourite song ni. haha :P


Tun Teja : Apakah erti kasih sayang? Bolehkah tuan menerangkan?
Hang Tuah : Boleh juga, tetapi tidak dengan kata-kata biasa.

Apabila kita mula menganjak ke alam yang disifatkan sebagai 'dewasa', kita mula mengenali erti kasih sayang dan pengorbanan. Subjektif. Tersirat bagaimana indahnya kasih sayang dalam lakaran potret sebuah pengorbanan. harta.nyawa.kepentingan.apa saja dalam bait2 lagu.

Sering kita lokek dengan masa, tenaga, harta untuk sesuatu yang tak nampak hasil untuk kita. Lain pulak jadinya bila menurut tuntutan nafsu. Wang ringgit, kehormatan, segalanya dikorbankan dengan yakin tanpa ragu. Berdirilah di hadapan cermin, lihatlah pantulan tubuh yang sangat kurang cerdik dan pentingkan diri sendiri! Malu..

Bagi aku, sampai ke satu tahap kehidupan, berkorban ni dianggap sebagai tanggungjawab, bukan lagi pilihan. 
Mengapa seorang bapa sanggup meredah api selamatkan anaknya, sedangkan nyawa bakal terkorban?
Mengapa seorang teman sanggup berkorban masa dan tenaga untuk membantu sedangkan saat tu, masa untuk dia study dan berehat?
Mengapa pula seorang doktor sanggup bersengkang mata on call sedangkan pesakit malah merungut?
Banyak lagi mengapa.. dan megapa.. dalam episod pengorbanan.

Tiadalah mereka berkorban segalanya, melainkan dengan perasaan tanggungjawab dan kasih sayang sesama manusia. Melainkan mengharap redho dan kasihNya. Melainkan untuk mendapat syafaat di hari muka.

Sayang, kita selalu fikir yang kita sorang ja yang banyak berkorban, tapi orang tak hargai pun. Tak payah sedih, jangan dibanding nilai pengorbanan kita dengan orang lain sebab nanti kita malu sendiri yang rupanya mereka lebih hebat berkorban dari kita. Mudah-mudahan rahmat dan keberkatan Allah sentiasa mengiringi urusan kita seharian. Dengan syarat, jujur dan ikhlaskan lah hati. InsyaAllah :)







● ─ ●
jauhi dari menjadi hamba nafsu yang hanya berkorban sampai terkorban T_T
berkorban lah setakat mampu dan setakat perlu. 


teringat jasa baik kawan2.. tq very much to all 0f you!





Wednesday, March 30, 2011

Apa Ertinya Kasih Sayang :P



Berkorban apa saja
Harta atau pun nyawa
Itulah kasih mesra
Sejati dan mulia
Kepentingan sendiri
Tidak diingini
Bahagia kekasih
Saja yang diharapi


Berkorban apa saja
Harta atau pun nyawa
Itulah kasih mesra
Sejati dan mulia
hmm... hmm... hmm...
Untuk menjadi bukti
Kasih yang sejati
Itulah tandanya
Jika mahu diuji
Berkorban apa saja
Harta atau pun nyawa
Itulah kasih mesra
Sejati dan mulia

● ─ ●
Nantikan tajuk next post..

Friday, March 25, 2011

Eee-yucks!

Saat bayu pagi bertiupan sepoi2 bahasa. Tiba-tiba aroma segar tu bertukar hanyir, masam dan mual. Ew, bau sampah! Eee-yucks!

Diri yang mengada-ngada pon menyumpah seranah sambil memekup hidung yang penyek. Konon2 nak elak bau jijik meresap ke paru2 dan otak la. Hoho...dahsyat sungguh kebencian terhadap secebis udara tu. 

Bolehla buat macam tu kan, ayah dan abang awak tak kerja dengan majlis bandaran bawak lori sampah. Rumah awak pulak air freshener nya tak terkira. Hina la hina.. satu hari nanti bila dah jadi mayat, busuk dia berpuluh2 kali ganda dari tu.

Satu hari nanti? ker esok? em...nasib baiklah ada insan2 yang tlg mandikan, kafankan, solatkan, tanamkan. Takla berulat dan berbau.

hehe sila2 tenung. ulat kuak2 :P


● ─ ●
jijik dengan bau sampah lah konon yer. masa berak, bau taik! lagi la eee-yucks! haha..

geli dan jijik tak sama yer :)



Wednesday, March 23, 2011

^_^

ChakkK!
Terlebih dulu, dengan perasaan 'bajet ada orang jenguk did daa did sekali sekala', aku nak ucap penghargaan kepada awak semua sebab meluangkan sikit masa di sini. Tiadalah aku menulis selain nak luahkan pendapat singkatku selain dapat dikongsi bersama awak semua.

Alih2 dah 58 post aku tulis. Pastinya, ada isi sampah dan permata terselit dalam post2 tersebut. Maklumlah, budak baru belajar. Kepada followers, aku tabek ah sebab susah payah follow.

Akhir kata, selamat membaca, menganalisis, dan berblog kepada awak semua :)


Buang tebiat ka mentadak nih..oh =.='

Tuesday, March 22, 2011

Withdrawal Symptom

Selalunya kita mengalami withdrawal symptom tanpa disedari. Sistem tubuh akan terganggu kalau tiba-tiba tak dapat dose yang dah terbiasa. Kalau diaplikasi konsep drug ni kepada tabiat-tabiat seharian kita macam mana? Dapat x maksud aku? 

Boleh ja nak aplikasi pada tabiat buruk dan baik. Ok aku bagi contoh paling senang, yang buruk dulu. Tabiat bergayut dan bermesej-mesejan. Lebih2 lagi anak muda zaman moden. Bilamana sehari tu kosong tanpa panggilan atau bunyi mesej tett tett.. Mula lah withdrawal symptom menyibuk. Serba tak kena jadinya. Nak2 kredit kong. Rasa nak hempuk enset. Yer tak? banyak lagi contoh lain yang bermain di fikiran awak semua kan? :P


Tabiat baik pulak. Setiap hari baca Al-Quran sekurang2nya 2 helai. Tak pun, bangun tahajud setiap malam. Bila si pelakunya terlepas satu malam tahajud atau xsempat nak baca Al-Quran T_T tanpa keuzuran, pasti terasa withdrawal symptomnya. Rasa resah atau sesuatu kurang, tak lengkap.



Tapi isunya, withdrawal symptom untuk tabiat buruk lagi dahsyat dan berpanjangan dari tabiat baik. Setuju tak? Tabiat baik tu pulak sangat senang beransur hilang.

Pokok dan akarnya, ia terpulanglah pada diri dan didikan hati. Nilai la balik tabiat seharian kita yang ada potensi withdrawal symptom kalau tak buat. Samada baik atau buruk untuk kesihatan jiwa dan akal. 

Aku paham, kita kena bertarung hebat dengan withdrawal symptom kalau nak buang tabiat buruk sebab aku pun manusia macam awak semua. Mungkin kesungguhan dan masa merupakan elemen mujarab :)


● ─ ●
w.s untuk tabiat baik jangan dibiar melarat, sila amek dose yang cukup! hehe~




Monday, March 21, 2011

Sembang Kencang!

Dunia maya mempamerkan watak-watak manusia yang mampu meng'ekspresi' diri secara total. Clear, xda selindung. Tambah2 penulis blog yang memang yakin orang tak kenal beliau. Hehe


Menarik jugak kadang2 bila tengok hasil tu. Jujur dan jelas. Walaupun kadang2 melilau jugak, berpusing2 kat tempat yang sama. Tak salah rasanya kalau ada pengulangan, jika benda tu baik.

Facebook pon 2X5 lah jugak kan.. gaya tulisan ruangan chat yang xda sempadan tu sangat kencang! Seolah-olah kita tak pernah kenal kawan tersebut. Tapi hakikat luarnya nampak sopan dan sangat mendamaikan. Tak sepatutnya jadi isu pon sebab hakikat memang macam tu, mungkin kita tak kenal betul perwatakan orang tu. Sebab tu kita rasa dia lain.


Haha..ayat lazim mungkin lah..
'xsangka yer kamu ni kelakar orangnyer..' <----b0oo!! hahah baik laki baik perempuan. Lain cerita pulak kalau blog, tune dia lain sikit tapi not bad la tahap kencang tu. :P 


Apa aku merepek ni ha? Aku pon macam tu tak? Haihs..
Tak payah lah tengok aku yer, tengok ja apa aku cakap. Em.. jaga la pergaulan kita.. let's express ourselves in a positive way. Simple :)  


● ─ ●
tak salah nak sembang kencang sekali sekala kan? haha.. tapi jgn mendabik dada sudah lah. Lagi satu kagum dengan diri sendiri.. =.='



.

Thursday, March 17, 2011

Perasaan tu Kembali

Beberapa tahun lepas, aku sempat layan jangan pandang belakang dengan family ramai2. Masa tengah suspen2 tu, keluaq part terkejut badak! haha :PSepupu aku dah banyak kali tengok, tapi terkejut sama ja. Bila tanya, dia cakap: 'perasaan tu kembali....' :D


Kenangan tu terlintas dalam wayang fikiran aku tadi. Gara2 persediaan last minute yang aku selalu buat bila sampai waktu test. Ish3...memang perasaan tu kembali~
Maaf.
bila perasaan tu kembali~ tiru macam saye~ hahaha!




Perasaan apa ya? Em..
Rasa macam rugi. Kalaulah aku bermula seminggu lepas, sebulan lepas. Kan Bagus. Kenapa aku tak pernah belajar dari kesilapan dulu. Sesungguhnya demi masa kita semua dalam kerugian. Kecuali yang beriman dan beramal soleh. Yang berpesan2 dengan kebenaran dan kesabaran. 




Nota kaki untuk diri sendiri:
Sedaq diri sikit, banyak pon boleh.. datang sini untuk menuntut ilmu dunia dan akhirat, agar boleh manfaatkan kemudian hari, bukan baca buku untuk test dan exam semata-mata, macam hari ni... T_T tolong la istiqamah sikit, banyak pon boleh.. Jangan biarkan perasaan tu kembali~




● ─ ●
nota kaki tu aku masukkan jugak, kalau awak semua nak, ameklah. tak payah bayar. sekian.




.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...